עבירות תעבורה

עבירות תעבורה


אנשים רבים נוהגים לחשוב כי, בניגוד לעבירות פליליות, עבירות תעבורה הן עבירות "קלות" ו"לא חמורות", אשר לא מצדיקות פניה לעורך דין שמומחה בדיני תעבורה, ונוטים לחשוב כי "אין סיבה אמיתית שנוציא כסף לעורך דין שיטפל בתיק תעבורה, כי הרי בסופו של דבר העונש שנקבל יהיה רק קנס, ולכן זה לא משתלם".


מטרתו של המאמר הנוכחי הינה להראות את חשיבות הפנייה לעורך דין שמומחה בדיני תעבורה, אף כשנדמה לנהג שחשוד בביצוע עבירת תעבורה כי הוא יכול להסתדר לבד.


נראה כי אין חולק על כך כי הקטל הנוראי בכבישים ותאונות דרכים רבות ומחרידות שמתרחשות מדי יום, ואשר הפכו, הלכה למעשה, ל"מכת מדינה", גובים מדי יום קורבנות רבים והורסים משפחות שלמות.

בעקבות כך, החליטו רשויות המדינה השונות (משטרת תנועה, משרד הרישוי, משרד התחבורה, התביעה המשטרתית ובתי המשפט) להילחם בתופעה ומובילות מדיניות ברורה, שמטרתה לצמצם, עד כמה שניתן, את הנזקים הקשים ביותר (ובעיקר פגיעה בנפש) שנובעים כתוצאה מעבירות תעבורה.


המלחמה עם הקטל בדרכים נעשית במקביל במספר ערוצים (כגון חינוך ותודעה בתקשורת, אכיפה מוגברת של עבירות תעבורה ע"י משטרת תנועה, הקשחת תנאים לקבלת רישיון נהיגה, וכמובן, הרתעה שמתבצעת באמצעות עונשים חמורים וכבדים שמטילים בתי המשפט למי שהורשע בעבירות תעבורה.


חשוב להבין כי כמו בשאר תחומי המשפט גם בתחום של דיני תעבורה ההכרעות וההחלטות בתיקים מתקבלות על סמך הראיות שיש בתיק.

כלומר, עוצמת הראיות וטיבן (כלומר העדים שהיו באירוע, ממצאים מדעים (כמו טביעות אצבע, ד.נ.א כו',) צילומים מזירת האירוע, חוות דעת של מומחים וכו' הם אלה ש"מכתיבים" לשוטר או לתובע משטרתי להחשיד או להאשים את הנהג בעבירת תעבורה זו אחרת (או לסגור את התיק מחוסר ראיות).


בנוסף, ובמידה ויש מספיק ראיות כנגד הנהג ויש אינטרס ציבורי להעמיד אותו לדין, ובית המשפט הרשיע אותו בעבירת תעבורה, השאלה הבאה שמתעוררת הינה שאלת העונש הראוי שיש להטיל על עבריין תנועה. גם התשובה לשאלה זו אינה חד משמעית, והרי ברור שיש הבדל משמעותי בין נהג שעבר עבירת תעבורה קלה לבין עבריין תנועה מועד שעובר עבירות תעבורה רבות ובכך מסכן את עצמו את הזולת.


על מנת להתמודד בהצלחה עם שתי השאלות הנ"ל יש צורך בכך שעורך דין בעל ניסיון בדיני תעבורה יבחן את התיק באופן מקצועי וינסה להגיע לתוצאה הטובה ביותר, הן מבחינת אחריותו של הנאשם לעבירה המיוחסת לו, והן מבחינת העונש הצפוי לנאשם, במידה ובית המשפט הרשיע את הנהג בעבירת תעבורה. 


על כן, ניתן לומר כי תפקידו של עורך דין בהליך משפטי בדיני תעבורה הינו תפקיד חשוב ביותר, והוא מתמקד בעיקר בשני היבטים:


ראשית, עורך דין שמומחה בדיני תעבורה יכול למצוא "פרצות" בחומר החקירה שיש בתיק (כגון סתירות בין העדים, אי-תקינות של מכשירי מדידה (ינשוף, ממל"ז, מצלמות וכו'), מחדלים בהליכי חקירה וכו', ובך לשכנע את התביעה המשטרתית או את השופט כי יש לסגור את התיק כנגד הנהג או לזכות אותו מעבירת תעבורה בה הוא מואשם.

כמו כן, במקרים רבים, התערבות של עורך דין המומחה בדיני תעבורה גורמות לתביעה לבחון את התיק מחדש ולתקן את כתב האישום לעבירה קלה יותר (דבר, אשר, כמובן, משפיע על עונש שיוטל על הנאשם). 


שנית, ובמידה ובית המשפט קבע כי הנהג ביצע עבירת תעבורה, תפקידו של עורך דין הינו "לצמצם נזקים", ולנסות ולשכנע את התביעה ואת בית המשפט כי יש להטיל עונש קל על הנהג, וזאת בהתחשב בעברו הפלילי והתעבורתי של הנהג, נסיבותיו האישיות ועוד.


כאן גם מקום לציין, כי החוק קובע קשת רחבה של עונשים שניתן להטיל על מי שעבר עבירת תעבורה.


אף בגין עבירות תעבורה קלות קובעות פקודת התעבורה ותקנותיה עונשים בדמות קנס ובמקרים רבים גם נקודות חובה בגינן. חשוב להדגיש כי לנקודות חובה ישנה משמעות גדולה מבחינת הנהג שמורשע בעבירת תעבורה, ובמידה והן מצטברות לכמות גדולה, מחויב הנהג לעבור מבחנים שונים מטעם משרד הרישוי ולעתים רישיונו אף עלול להיפסל למספר חודשים ע"י משרד הרישוי אך ורק מכוח מספר נקודות גבוה (מבלי שעבר עבירת תעבורה נוספת).


בגין עבירות חמורות יותר ניתן לגזור על עבריין תנועה עונש של פסילה רישיון נהיגה בפועל ו/או פסילה על תנאי. עונש של פסילת רישיון נהיגה בפועל נחשב, ובצדק, לעונש חמור בקרב הנהגים, שכן הוא עלול להשפיע בצורה ניכרת על שגרת חייו של הבן אדם (הקושי בהגעה לעבודה, הסעת ילדים למסגרות חינוך, חופשות משפחתיות ועוד). ברור גם כי העונש של פסילת רישיון נהיגה בפועל עלול לגרום, במקרים רבים, להוצאות כספיות לא מבוטלות, שכן על מנת למצוא תחליף לרכב יעדיף הנהג להשתמש בשירותי מוניות.

יצוין גם כי מי שרישיון הנהיגה שלוו נפסל לתקופה של יותר משנה מחויב לעבור מחדש מבחנים שקובע משרד הרישוי (מבחן עיוני, טסט מעשי או שניהם) על מנת לחדש את רישיונו.


מי שעובר עבירות תעבורה החמורות ביותר (כגון "פגע וברח", נהיגה בשכרות בריכוז אלכוהול גבוה, גרם מוות ברשלנות, תאונות דרכים קשות ועוד) עלול למצוא את עצמו בבית סוהר או בריצוי עונש המאסר בדרך של עבודות שירות.


כמו כן, בדרך כלל ניתן גם לשלב בין עונשי תעבורה שונים.


לאור כל האמור, נראה כי לפנייה בזמן לעורך דין שמומחה בדיני תעבורה, אף בעבירות קלות ביותר, ישנה חשיבות גדולה ביותר, והיא יכול במקרים רבים לחסוך לבן אדם לא רק את כספו, אלא, לעיתים קרובות אף לסייע לו להימנע מעונשים חמורים יותר, כגון מאסר מאחורי סורג ובריח או עבודות שירות.

כמו כן, פנייה לעורך דין שמתמחה בדיני תעבורה יכולה למנוע או לקצר את העונש של פסילה בפעול של רישיון נהיגה וכן לחסוך נקודות חובה או להימנע מהן כלל.




הישגי המשרד בתחום של עבירות תעבורה:





Share by: