שירותי נוטריון

שירותי נוטריון

כל מה שביקשתם לדעת על אישור נוטריוני - מי צריך נוטריון ומתי?

כשאנחנו מבקשים לאמת חתימה על מסמך, לאשר צוואה ללא עדים, לבסס אותנטיות של תעודה (לימודים, לידה, פטירה), לאשר תרגום של מסמך כלשהו - כדי להציג אותו בפני מוסד או אדם בחו"ל, או להוכיח שלא התחזינו למישהו אחר - הסמכות המשפטית לאשר את זה היא הנוטריון.

בית המשפט רואה בחתימת נוטריון אישור למקוריותו של מסמך ולזיהוי של החתום עליו, כמו גם את העובדה שהמסמך נחתם מרצון, מבלי שהופעל על החותם לחץ. מסמכים שעליהם מופיע אישור נוטריוני יכולים לשמש ראייה בבתי המשפט בארץ, ובפני רשויות שונות בארץ ובחו"ל.


מי רשאי לכהן כנוטריון, ומהן הסמכויות שבידיו?

כדי להיות נוטריון צריך לעבור השתלמות מיוחדת, אליה אפשר לגשת רק לאחר 10 שנות ותק בעריכת דין לפחות, להיות חבר בלשכת עורכי הדין ואזרח ישראלי שמעולם לא הורשע בעבירה שיש עמה קלון ושאין לו עבירות משמעת, למעט מקרים חריגים.


הסמכויות העיקריות של נוטריון הן:

  • אימות חתימה
  • אישור נכונות תרגום או אישור הצהרה של מתרגם
  • צוואה נוטריונית
  • אישור אותנטיות של מסמך


לנוטריון יש הסמכות לאמת חתימות על מסמכים שונים שנחתמים באמצעות ייפויי כוח, למשל, כדי לאשר ששני הצדדים הם אכן מי שהם טוענים שהם, וחתימותיהם על המסמכים אמתיות. ייפוי כוח נוטריוני דרוש כמעט בכל עסקת נדל"ן או הסכם מקרקעין, במהלך תהליך מכירה או רכישה של דירה, מגרש וכיוב'.

סמכות נוספת שמוענקת לנוטריון היא אישור אותנטיות של העתקי מסמכים, כמו תעודת לידה, אישור נישואין או אפילו תעודת תואר אוניברסיטאי. כדי לאשר את אמתות המסמך, מציגים בפני הנוטריון את המסמכים המקוריים. אם אין אפשרות כזאת, ניתן להציג מסמכים או עדויות שמעידות על מקוריות המסמך.

ומה קורה כשעולה הצורך לאשר נכונות תרגום של מסמך? גם כאן, נוטריון הוא האדם שנכון לפנות אליו. אם הנוטריון עצמו דובר מספר שפות בעצמו (כמו במשרד שלנו - עברית, רוסית, אוקראינית ואנגלית), או אם הוא עובד עם חברת תרגום באופן קבוע - יש לו האפשרות לחתום על אימות התרגום, ולהעניק למסמך את אישור האותנטיות. בנקודה הזאת נכון להבדיל בין אישור תרגום נוטריוני, שמאשר את נכונות התרגום, לבין אישור בהצהרת מתרגם, אותה מאשר הנוטריון - באשר לכוונת המתרגם ויכולתו המקצועית, מבלי לחתום על נכונות התוכן. 


מתי עוד פונים לנוטריון?

  • לצורך אישור שאדם מסוים חי.
  • לאישור נכונותה של רשימת מצאי.
  • לעריכת העדה של מסמך סחיר.
  • שימוש בסמכות נוטריון ציבורי על פי דין אחר.
  • אימות הסכם ממון טרום נישואין בין בני זוג.
  • כשהורה או אדם אחר מבקש להוציא קטין מהארץ.
  • צוואה נוטריונית.


מהם היתרונות בצוואה נוטריונית?

צוואה שנחתמת בפני נוטריון משחררת את המצווה מהצורך להביא עדים, שיאשרו את צלילותו, בעת ציווי הצוואה, ומאפשרת למצווה לשאת את דברי צוואתו בפני הנוטריון בלבד, במשרדו.

חותמת נוטריון על צוואה מספיקה בכדי לתת לה תוקף משפטי, מאשרת את כשירותו של המצווה, את רצונו החופשי ובחירתו, ומאמתת את זהותו. 


אפוסטיל - חושבים בינלאומי!

מסמכים שמבקשים אישור ואימות לצורך שימוש מחוץ לישראל דורשים אישור אפוסטיל. חותמת אפוסטיל מאשרת שהחתום על המסמך הוא אכן נוטריון, ומספקת את האישור, שמאפשר להעביר מסמכים רשמיים ממדינה אחת לאחרת.

דוגמה קלאסית לצורך באישור נוטריוני יחד עם אפוסטיל: כאשר אחד ההורים או קרוב משפחה כלשהו רוצה לנסוע עם ילד קטין לחו"ל – יש צורך באישור של שני ההורים, ונוטריון הוא זה שמאמת כי ההורה שנשאר בארץ אכן חתם על הסכמתו להוציא את הילד אל מחוץ לגבולות המדינה. על מנת שאישור זה יהיה תכף גם בחו"ל – יש צורך באפוסטיל – מסמך אשר מאשר כי הנוטריון שאימת את החתימה הוא אכן נוטריון. את חותמת האפוסטיל ניתן לקבל ברוב בתי המשפט בארץ. 


תעריפים ומחירים

המחיר תמורת שירותי נוטריון נקבע בחוק, ואין אפשרות לשנותו. נוטריון שגובה סכום שונה ממה שנקבע בתעריף, מסתכן באבדן רישיונו.


המלצה

בכל פנייה לאישור או אימות מסמך בפני נוטריון, חשוב להצטייד בכל המסמכים האפשריים, כדי לאפשר לנוטריון להגיע לזיהוי וודאי ואימות מדויק. נוטריון יכול לזהות אדם מהיכרות אישית, על ידי תעודת זהות או על ידי דרכון - ישראלי או זר. וודאו שהנוטריון אליו אתם פונים מספק את סוג השירות אותו אתם מבקשים. 

Share by: